Na Starym Rynku w Poznaniu prezentowali różne gatunki pieczywa.
Według badań rynku, spożycie chleba spada. Zastępują go inne wyroby - np. płatki śniadaniowe. Jednak piekarze nie dają za wygraną. - Wprowadzamy wiele nowości - mówi starszy poznańskiego cechu Stanisław Butka.
Piekarze szukają nowych ziaren i nowych składników do produkcji chleba. Podczas Święta Chleba promowali nowości na rynku i rozmawiali z mieszkańcami o zaletach pieczywa. Podczas święta można było spróbować różnych jego odmian - także tych, które od niedawna są popularne - np. z dodatkiem nasion chia. Nowością w tym roku był chleb z szałwią. Po takie wypieki z nietypowymi dodatkami mieszkańcy coraz chętniej sięgają
W Wielkopolsce jest ponad 600 piekarni. Do tego dochodzą markety, w których pieczywo jest najczęściej wypiekane z ciasta mrożonego.
Święto chleba przyciągnęło wielu mieszkańców - głównie tych, którzy na co dzień szukają zdrowego pieczywa.
wch/mk/szym