Od dwóch lat wędliniarze z naszego regionu starają się, by znana w Wielkopolsce biała uzyskała tzw. oznaczenie geograficzne Unii Europejskiej. Taki certyfikat mają już cztery produkty, m.in. rogal świetomarciński i kaliskie andruty.
Kiedy można się spodziewać finału sprawy? - Tu mam pismo w tej sprawie, że to już jest na stronie Komisji Europejskiej. Teoretycznie powinno być wszystko skończone w ciągu trzech miesięcy, jeśli nie będzie zastrzeżeń ze strony innych krajów UE - powiedział nam Jacek Marcinkowski z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.
Kiełbasa biała wielkopolska różni się od innych rodzajów tej wędliny w Europie tym, że jest szara na przekroju, zawiera majeranek, czosnek, sól i czarny pieprz. Jeśli Unia Europejska wyróżni ten produkt, cech zamierza przeprowadzać certyfikację. Producenci będą musieli przygotowywać ją zgodnie z określoną recepturą. Tak robią już cukiernicy, którzy od kilku lat posiadają oznaczenie geograficzne dla rogala świętomarcińskiego.