NA ANTENIE: Serwis informacyjny
Studio nagrań Ogłoszenia BIP Cennik
SŁUCHAJ RADIA ON-LINE
 

Biała kiełbasa będzie pod ochroną

Publikacja: 27.03.2017 g.13:56  Aktualizacja: 27.03.2017 g.14:00 Wojciech Chmielewski
Poznań
Biała kiełbasa wielkopolska na ostatniej prostej do uzyskania unijnego certyfikatu.
kiełbasa biała - Jacek Butlewski
/ Fot. Jacek Butlewski

Od dwóch lat wędliniarze z naszego regionu starają się, by znana w Wielkopolsce biała uzyskała tzw. oznaczenie geograficzne Unii Europejskiej. Taki certyfikat mają już cztery produkty, m.in. rogal świetomarciński i kaliskie andruty.

Kiedy można się spodziewać finału sprawy? - Tu mam pismo w tej sprawie, że to już jest na stronie Komisji Europejskiej. Teoretycznie powinno być wszystko skończone w ciągu trzech miesięcy, jeśli nie będzie zastrzeżeń ze strony innych krajów UE - powiedział nam Jacek Marcinkowski z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.

Kiełbasa biała wielkopolska różni się od innych rodzajów tej wędliny w Europie tym, że jest szara na przekroju, zawiera majeranek, czosnek, sól i czarny pieprz. Jeśli Unia Europejska wyróżni ten produkt, cech zamierza przeprowadzać certyfikację. Producenci będą musieli przygotowywać ją zgodnie z określoną recepturą. Tak robią już cukiernicy, którzy od kilku lat posiadają oznaczenie geograficzne dla rogala świętomarcińskiego.

http://radiopoznan.fm/n/rH838c
KOMENTARZE 1
Carlos Gonzalez-Tejera 28.03.2017 godz. 10:34
Jak Polska szeroka wszędzie biała kiełbasa jest taka sama: wieprzowina, czosnek, sól i pieprz! Jeśli ma być oznaczenie geograficzne to już powinna się nazywać "Polska Biała Kiełbasa". A jak zastąpimy majeranku i dodajemy oregano to wtedy nazywamy ją "longaniza dominicana" czyli "dominikańska biała kiełbasa". Ta "mało-patriotyczna" akcja przypomina podobny cyrk z bryndzą.