Wcześniej wniosek przeszedł pozytywną weryfikację w Ministerstwie Rolnictwa. Nie było też zastrzeżeń innych producentów z kraju. - Teraz białą wielkopolską czeka podobna procedura, tyle że na unijnym polu - mówi Jacek Marcinkowski - jeden z wnioskodawców.
Dziś wielkopolscy wędliniarze walczą o certyfikat cechowy na sześć najbardziej popularnych produktów, m.in. na kiełbasę białą i wędzoną, a także szynki. W przyszłym roku prawdopodobnie kiełbasa biała będzie objęta unijnymi procedurami. Producenci będą musieli spełnić ściśle określone warunki związane z recepturą.
Kiełbasa biała wielkopolska charakteryzuje się m.in. dużą zawartością majeranku i czosnku.
Niestety w ostatnich latach liczba firm zainteresowanych certyfikowaniem swoich produktów stopniowo spada. Według wielu producentów, ludzie i tak nie czytają etykiet ze składem, a jedynie metkę z ceną.
___
Dlaczego tak trudno kupić dobrą kiełbasę czy wędlinę? Robiąc zakupy wybór mamy niewesoły - jednej strony dodatki: glutaminian sodu, fosforany, barwniki. A z drugiej wysoka cena, na którą mało kto może sobie pozwolić. Czy to, co jest sprzedawane pod hasłem "tradycyjne" jest jednak takie dobre? Może wpadliśmy w pułapkę rynku, na którym liczy się wyłącznie cena, a nie smak i zdrowie?
Za rok być może biała kiełbasa wielkopolska będzie już miała unijny certyfikat - tak jak rogal świętomarciński. Nie będzie więc można do niej dodawać mączek sojowych i innych wypełniaczy. Czy dopiero wtedy biała będzie zdrowa? Co jeść, czego się bać? (posłuchaj)
Wojciech Chmielewski/jc/szym