W Wielką Sobotę wierni kościoła katolickiego będą święcili pokarmy, które spożyją w niedzielę w czasie śniadania wielkanocnego. W święconce bardzo ważne są jaja - symbolizujące nowe życie - przynoszone do kościołów często w formie pisanki.
Obrzęd błogosławienia pokarmów był znany w Kościele Wschodnim i Zachodnim już ponad tysiąc lat temu - w VIII wieku. W Polsce pojawił się 500 lat temu. Początkowo święcono wyłącznie baranka, później także mięso, jaja, ser, ryby oraz liczne przyprawy i zioła. Reporter Radia Merkury sprawdzał (posłuchaj poniżej) ile kosztuje "święcone": malutki chleb, duże jajo, maślany baran, mała kiełbasa wiejska, ćwierć małej wędzonej szynki, miniaturowa baba wielkanocna. Razem 12 zł i 18 groszy. Powiedzmy, że to koszt wypełnienia tradycji. Koszty najedzenia się odpowiednio rosną.