NA ANTENIE: PIERWSZA PLANETA OD SŁOŃCA
Studio nagrań Ogłoszenia BIP Cennik
SŁUCHAJ RADIA ON-LINE
 

Dziedzictwo kulinarne w Tłokini Kościelnej

Publikacja: 20.06.2016 g.11:37  Aktualizacja: 20.06.2016 g.15:45 Danuta Synkiewicz
Poznań
Miody pitne, pieczywo, suszone owoce czy swojskie wędliny - takie smaki królowały w Tłokini Kościelnej koło Kalisza.
jarmark świętojański 2016 - Wojtek Wardejn
/ Fot. Wojtek Wardejn

Odbyło się tam V Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Najważniejszym celem Sieci jest promocja regionalnej żywności, opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Certyfikaty przyznaje Urząd Marszałkowski. Otrzymali je producenci i restauratorzy, wśród nich gospodarze: pałac w Tłokini Kościelnej, dawna rezydencja szlacheckiej rodziny Chrystowskich.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza obecnie 115 członków, wśród których są producenci żywności, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce. Gościem gali był Robert Makłowicz.

Wielkopolska od ośmiu lat jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Do sieci należą 44 regiony z takich krajów jak: Szwecja, Dania, Norwegia, Niemcy, Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Szkocja, Chorwacja, Turcja oraz dziesięć regionów z Polski.

Danuta Synkiewicz/ada/szym

http://radiopoznan.fm/n/WwwoZA
KOMENTARZE 0