NA ANTENIE: Między niebem a ziemią

Golonka peklowana - zakazana?

Publikacja: 08.03.2016 g.15:36  Aktualizacja: 10.03.2016 g.09:41 Wojciech Chmielewski
Wielkopolscy rzeźnicy chcą interwencji Ministerstwa Rolnictwa w sprawie zakazu sprzedaży peklowanej golonki w sklepach.
Fot. Radio Merkury

Wielu producentów informuje, że w związku z unijnymi przepisami, nie może oferować takiego produktu. Chodzi o zawartość soli peklującej, która zdaniem unijnych urzędników jest niezdrowa. - W Wielkopolsce golonka peklowana jest bardzo popularna i jest produkowana od wielu pokoleń. Ten przepis miał być oprotestowany w Unii Europejskiej, czekamy na decyzję, że ten produkt zostanie zachowany - mówi Józef Konarczak, producent z południowej Wielkopolski.

Producenci czekają na odpowiedź Ministerstwa Rolnictwa w sprawie przepisów zabraniających sprzedaży golonki peklowanej. Za dwa tygodnie do Poznania przyjedzie minister rolnictwa - niewykluczone, że do tego czasu zapadną jakieś decyzje.

Wojciech Chmielewski/mk/tj/szym

Wojciech Chmielewski Wojciech Chmielewski
http://www.radiomerkury.pl/n/XMJ9lx
KOMENTARZE 35
plotka 21.04.2016 godz. 17:55
Golonka dobra jest!
wyklęty antyeurokołchoz 22.03.2016 godz. 22:58
niech mnie unia europejska cmoknie w sam środek miejsca, w którym plecy kończą swą szlachetną nazwę... jak trzeba będzie, to będę peklował i wędził w piwnicy, albo na leśnej polanie :) i wara wam od tego brukselskie półgłówki !!!
hetman 21.03.2016 godz. 16:35
A co z napakowaną cukrem żywnością ? Mam nadzieję ,ze doczekamy się szybko podatku cukrowego.
Redakcja 19.03.2016 godz. 16:00
Drogi asd prosimy opanować swój prymitywny jezyk. Nie jesteś u siebie w domu żłobie !
Jamczar 19.03.2016 godz. 10:02
Świetna jest też zdrowa Pilska wieprzowina - w większości trafia do Niemiaszków. Za to Polacy żrą stare/mrożone mięso z Niemiec. Naród niewolników sterowany przez masonów.
Jamczar 19.03.2016 godz. 09:26
Japończycy już produkują wyroby mięsopodobne z kału ludzkiego ... czemu ? Masoni i inne nacje "wybrane" będą jadły dobre mięsko. Naród niewolników mięso z gówna. Już tak jest - bardzo dobre i zdrowe mięso z gęsi : Polska jest największym producentem w Europie. Widzieliście gęsinę w sklepach ? Cóż - polskie świeże gęsi jedzą Niemcy, Francuzi i Żydzi. Polacy za to wpierdzielają nafaszerpwane sterydami i antybolami kurczaki - tak że 8 letnim dziewczynkom rosną piersi a w wieku 35 lat - rak.
xotox 18.03.2016 godz. 21:14
Hm każdy ma trochę racji weganka też bo można wykarmić ludzkość bez mięsa! Ale mięsko jest nam potrzebne.Te zielska pryskane i chodowane na chemii wcale nie są takie zdrowe! Mnie tylko szokuje to że na pułkach w sklepie jest tyle chemicznych artykułów spożywczych a czepiają się soli a ile tego jest chipsach czy orzeszkach dlaczego wciąż są na pułkach papierosy! Dlaczego wciąż trują ludzi fast foodami typu McDonald's? Przecież to cała tablica mendlejewa! A sól może i jest niezdrowa ale jest naturalnym konserwantem stosowana od wieków i nikogo nie zabiła nie wspomne już o wszelkiego rodzaju red bullach syf zalewa całą unię i co cisza cisza cisza Unia zabija tradycję albo to są mimowolne wpływy Islamu w europie
andrzej 18.03.2016 godz. 20:12
dobrze że papierosy są zdrowe i można je kupować
asd 18.03.2016 godz. 18:54
Niech sie pierdolą ta cała unia i ich pojebane zakazy czy nakazy nie będą ludziom mówili i dyktowali jak mają jesc i ktorymi ścieżkami chodzić to jest chore i smieszne
art 18.03.2016 godz. 18:29
Niech żyje wolność, wolność i golonka :)
JJ 18.03.2016 godz. 14:36
Niech żyje wolność, niepodległość, suwerenność...
Ostry 18.03.2016 godz. 14:12
jak wiadomo chipsy coca-cola napoje energetyczne są zajebiście zdrowe.
zmora 18.03.2016 godz. 12:16
weget, żryj te swoje sałaty.
Nie narzucaj innym co mają jeść, będę chciał to i gówno zjem, a tobie nic do tego.
weget 18.03.2016 godz. 11:30
Mireczku! Ale powiedziałbyś - mam nadzieję - kobiecie, która jest w ciąży i pali papierosy i pije alkohol, żeby tego nie robiła? Mam nadzieję, że tak byś się zachował. Weganka właśnie to zrobiła.
weget 18.03.2016 godz. 11:29
Weganka ma racje. Nie minie 10/15 lat a mięso zostanie zakazane przez WHO i ministerstwa zdrowia krajów rozwiniętych - bo jest szkodliwe. Jest domeną społeczeństw pierwotnych - pigmejów, papuasów, którzy żyją w dżungli i muszą szybko zabić, żeby żyć. "Miastowym", ludziom z rozwiniętych społeczeństw mięso nie jest potrzebne do niczego. Wręcz przeciwnie - szkodzi im.
Mire: k 18.03.2016 godz. 11:19
weganka - kto dal Tobie lub komukolwiek innemu decydowac co jest dla mnie dobre?
Osobiscie mam swoja opinie na ten temat: mamy jednokomorowy zoladek, mamy pozostalosci klow, mamy pazury zamiast kopyt ... wiele by mowic. Jak dla mnie jestesmy drapieznikami. Jak chcesz jesc sianokiszonki to nie ma problemu. Ja ci nie zabraniam wiec ty tez tego nie rob. Masz prawo miec swoje zdanie i bardzo bym chcial, abys uszanowala opinie i wybory dokonywane przez innych.
Co do samego zakazu to totalny unijny absurd = mozna jesc skazone chemicznie, zaraczone i z licznymi mutacjami ryby z Norwegii (bo przeciez w unii nie ma zadnych norm dotyczacych rybolustwa) ale polskiej golonki to juz nie. Absurd goni absurd w tej unii. Za chwile muzulmanie zakaza calkiem jedzenia wieprzowiny. Do piachu z taka unia.
Asterix 18.03.2016 godz. 10:13
Kupię sobie i sam zapekluję, mam gdzieś unijne dyrektywy. Wędzarnię też mam nikt mi nie zabroni wędzenia.
Zenek 17.03.2016 godz. 22:52
W Holandii niektóre supermarkety przestają sprzedawać kurczaki z ferm wielkoprzemysłowych. Wystarczy wpisac w googlach Holandia Lidl kurczaki
Terror 17.03.2016 godz. 13:03
@Wykop popraw swój komentarz. Mowa jest o azotanach i azotynach, dwóch różnych grupach związków azotu, w którym występuje on w różnych st. utlenienia i ma różne właściwości
Ali 17.03.2016 godz. 12:33
Pogięło tych idiotów? Co oni chcą z ludzi zrobić? Brojlery karmione sztucznie? Ta cała Unia staje się coraz bardziej poronionym tworem.
Yanush 17.03.2016 godz. 12:13
A ja mam prośbe...zupełnie odbiegającą od tematu Forum.. poprostu mam prośbę do Was...
Przestańcie naskakiwać sobie do gardeł.. bo nic wam to nie da :)Ciśniecie po sobie jak Kargul z
Pawlakiemn.. .I co.. lepiej Wam juz ?? Polaczki ????
Wiz 17.03.2016 godz. 11:48
Do weganki... gdyby nie mięso to byś koleżanko wisiała nadal na drzewie z koleżankami małpami. Właśnie dzięki mięsu porosły nam mózgi choć patrząc na świat i tak dużo to nie dało.
wykop 17.03.2016 godz. 10:53
Ostatni załącznik do rozporządzenia określa dodatki do przetworów mięsnych i ich maksymalne stężenie. Nas interesują przede wszystkim składniki peklosoli przemysłowych, czyli azotyny potasu i sodu, azotany potasu i sodu,(E249, E250, E251, E252). W polskim przemyśle najczęściej stosowane są E251 i E252, czyli azotany potasu i sodu, znane też w gospodarstwach domowych jako saletra potasowa i saletra sodowa. Rozporządzenie nie wymienia tych dwóch składników, ale skupia się na E249 i E250, czyli azotynach, tzw. nitrytach. E250 jest środkiem silnie trującym i poza przemysłem mięsnym nie ma innego zastosowania. Rozporządzenie reguluje maksymalną ilość używania tych dwóch składników (E249, E250), oraz ogranicza ich użycie tylko do tradycyjnych wyrobów, cytuję:

Na wniosek niektórych państw członkowskich lub przemysłu mięsnego zbadano stosowanie azotynów (E 249–250) jako konserwantów w określonych produktach tradycyjnych: lomo de cerdo adobado, pincho moruno, careta de cerdo adobada, costilla de cerdo adobada, Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraad, kiełbasa surowa biała, kiełbasa surowa metka oraz tatar wołowy (danie tatarskie) i uznano, że należy dopuścić to zastosowanie.

Wymienione produkty są produktami świeżymi z mięsa rozdrobnionego, czyli najbardziej podatne na rozwój groźnych patogenów.

Jest jeszcze jedna zasadnicza różnica między azotynami (czyt.: te "zakazane"), a azotanami (czyt.: te "dozwolone"). Otóż zakazanego E250 wystarczy odrobina na wiadro mieszanki peklującej, podczas gdy saletry trzeba dorzucić całkiem sporo. Mieszanka czystej soli i 0,5% nitrytu daje w efekcie uniwersalną (a jeśli wziąć pod uwagę ceny składników chemicznych, również TANIĄ) peklosól, podczas gdy użycie saletry jest bardziej skomplikowane, może wpływać na smak gotowego produktu, wymaga użycia większych ilości i nie daje tak długiego działania jak nitryt (czyt. dłuższa data ważności = prostsza produkcja i dystrybucja, bo produkt może sobie "poczekać" na magazynie).

Jeśli ktoś to czyta i doszedł do tego miejsca, to gratuluję. Możemy zacząć składać fakty:

1. Zakłady produkcyjne odchodzą od saletry i używają nitrytu bo jest tanio i uniwersalnie i szybko.
2. Unia zakazuje użycia nitrytu poza białą kiełbasą, metką i tatarem.
3. Zakłady produkcyjne wpadają w panikę, bo unia zakazała używać peklosoli (z nitrytem), więc wydaje im się, że w ogóle nie mogą produkować peklowanego mięsa (czyt. surowego peklowanego mięsa jako gotowego produktu). Oczywiście nikt nawet nie pomyśli o starej dobrej saletrze, bo od lat nie było jej w tej części zakładu.
4. Tak jak przewidywałem wcześniej: odgórna zmiana wymogów produkcyjnych, powoduje całkowite zatrzymanie produkcji, zamiast dostosowania produkcji do nowych wymogów (Aż chce się powiedzieć: Witamy w Polsce!)
5. Wg błędnie rozumianej dyrektywy, producent wysyła do sklepów informację, że Unia zakazała produkcji golonki.
6. Sklepy wystawiają kartki z informacją od producenta, żeby oszczędzić sobie dyskusji z każdym klientem.
7. Klient robi zdjęcie
8. Zdjęcie trafia do internetu, gdzie na każdego jednego rozsądnego człowieka przypada tysiąc idiotów i w efekcie mamy klasyczną GÓWNOBURZĘ, czyli zbędną dyskusję, na zbędny temat, gdzie każdy musi wyrazić swój sceptyzm w danym temacie, chociaż nie zgłębił w ogóle tematu.
weganka 17.03.2016 godz. 09:19
I bardzo dobrze, nie dość, że ograniczając mięso dla padlinożernej gorszej części ludzkości, przedłuża się im życie to jeszcze matołki protestują. Mięsko tak wam się na łepetynki rzuciło, że nawet przeciw własnemu dobru będziecie protestować?
Artur 17.03.2016 godz. 08:19
UE dobrze robi, saletra i sól powodują raka żołądka, stąd w krajach zacofanych jest go więcej
czesiek 09.03.2016 godz. 21:32
A za zaraz po wprowadzeniu tego debilnego przepisu, w niemieckich Lidlach pojawi się ekologiczna golonka od niemieckich producentów peklowana nie solą tylko "ekologiczną" niemiecką chemią.
hetman 09.03.2016 godz. 14:15
Tak czy siak wieprzowina jest w odwrocie, i dobrze,zdrowiej.
Zzdz 09.03.2016 godz. 13:09
Ufff gdzie my żyjemy? mało że dyktują nam co mamy jeść to zaraz dostaniemy instrukcje jak i w jakim łóżku mamy spać w--w jakim garnku gotować ...... nie będę tu mnożyć przykładów bo pewnie miejsca by tu zabrakło
Aga 09.03.2016 godz. 10:48
Trzeba kupić sól peklową, na wszelki wypadek jeśli ten absurdalny pomysł przejdzie i Unia "ocali" nas przed wyimaginowanym złem.
Ciciol 09.03.2016 godz. 10:30
Skoro Unia tak bardzo martwi sie o zdrowie, to niech wymuszą na Polsce, żeby do specjalisty nie czekało się miesiącami, a nawet latami.
Anna 08.03.2016 godz. 20:28
skoro Unia tak dba o zdrowie to dlaczego nie zabroni produkcji tytoniu, no chyba że uważa
papierochy to samo zdrowie
Prawdziwy Polak 08.03.2016 godz. 19:56
A jo bede rzryć słono golonka i bede oddychać zatrutym powietszem i żadna Unia Nam nie powi, co dobre dla nas Polakuf
wingmakers 08.03.2016 godz. 19:48
Unia wie lepiej co dla Nas jest dobre !!!
PYRĄ W TWARZ 08.03.2016 godz. 18:25
Oj, "Wielkopolskiej Golonki" to nam Unio nie ruszaj, czy my znawcy i kultywatorzy tradycji ją będziemy peklować, czy marynować to Wam nic do tego. Napewno nie pozwolimy jej faszerować unijną , trucizną - chemią niemiecką.
Ewa 08.03.2016 godz. 16:35
Po co peklować, jeśli to samo magicy z unii otrzymają dodając naprawdę szkodliwe choć dozwolone aromaty, stabilizatory, wzmacniacze smaku, białka roślinne (w tym GMO). Naprawdę chodzi o zdrowie czy o korzyści dla koncernów produkujących chemiczne dodatki? Gdyby chodziło o zdrowie zakazano by produkcji margaryny, syropu glukozowo-fruktozowego itp. a nie peklowania!