NA ANTENIE: HONKIN' SHOUTIN' PUMPIN' POUNDIN'/MITCH WOODS
Studio nagrań Ogłoszenia BIP Cennik
SŁUCHAJ RADIA ON-LINE
 

Kuchnia wielkopostna

Publikacja: 20.03.2014 g.13:37  Aktualizacja: 20.03.2014 g.13:44
Poznań
Jak przyrządza się dania postne po Wielkopolsku przypominali uczestnicy zmagań kulinarnych w Małachowie koło Gniezna. Stowarzyszenie "Światowid" zaprosiło mieszkańców podgnieźnieńskich wsi do smażenia sandacza i przyrządzania śledzi.
wielkopostne gotowanie - Rafał Muniak
/ Fot. Rafał Muniak

Wiesław Soja - rolnik z Borzątwi przyrządzał tradycyjną wielkopolską białą polewkę. "Białą polewkę robię według przepisu mojej babci z maślanki, z ziemniaków, z wody. Dosypałem pieprzu i soli, dodaję też smażonej cebuli. To jest najprostsza zupa, którą biedota jadła. Produkty można było znaleźć na wsi praktycznie przez cały rok". Rolnik dodaje, że kuchni się nie boi, ale nie lubi sprzątać.

Przepisy według których uczestnicy zmagań kulinarnych przygotowali swoje potrawy będzie można znaleźć na stronie internetowej stowarzyszenia "Światowid".

http://radiopoznan.fm/n/
KOMENTARZE 0