NA ANTENIE: LE MIRACLE/CELINE DION
Studio nagrań Ogłoszenia BIP Cennik
 

Niebezpieczne zatrucie pokarmowe

Publikacja: 26.05.2011 g.22:00  Aktualizacja: 27.05.2011 g.11:29
Poznań
Mieszkanka Wielkopolski poważnie zatruła się ogórkami. Stan kobiety, która zjadła warzywa kupione w Niemczech, jest bardzo ciężki. 31-letnia pacjentka trafiła do szpitala w Szczecinie. Choroba wywołana jest przez jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy. Po zatruciu skażonymi warzywami w Niemczech zmarły już trzy osoby. Liczba zachorowań rośnie najszybciej w północnych Niemczech.
Laboratorium antygrypowe - Archiwum Radia Merkury
/ Fot. (Archiwum Radia Merkury)

Badania wykazały, że większość chorych jadła surowe sałaty, pomidory i ogórki z KE - bakterią coli. Przypadki ciężkiego zatrucia stwierdzono w pięciu unijnych krajach - poinformowała Komisja Europejska. Wybuch epidemii nastąpił w Niemczech, gdzie - według danych Brukseli - zmarły dwie osoby, a 214 zachorowało. Pozostałe przypadki zachorowań odnotowano w Szwecji, Danii, Wielkiej Brytanii i Holandii. Chorzy to przede wszystkim obywatele Niemiec, albo obcokrajowcy z wspomnianych krajów, którzy odwiedzali w ostatnich dniach okolice Hamburga, gdzie wykryto najwięcej przypadków.

Bruksela zaleca Europejczykom, którzy wrócili właśnie z Niemiec, by po wystąpieniu symptomów takich jak biegunka z krwią, natychmiast zgłosili się do lekarza. Władze w Berlinie poinformowały Komisję Europejską, że wykryły jedno z możliwych źródeł zarażenia bakterią coli - są to organiczne ogórki z dwóch regionów w Hiszpanii - Almerii i Malagi.

http://radiopoznan.fm/n/
KOMENTARZE 0