Sklepiki bez drożdżówek, a kuchnia szkolna bez soli i przypraw nie sprawdziła się. Ministerstwo Zdrowia właśnie łagodzi przepisy. Od września do szkół ma wrócić pieczywo półcukiernicze i cukiernicze czyli m.in. drożdżówki - ale z określoną zawartością cukru, soli i tłuszczu.
Tymczasem w Lesznie w Szkole Podstawowej nr 7 właśnie rozpoczęło się szkolenie jak przygotować "zdrową kanapkę". W projekcie biorą udział uczniowie, nauczyciele i rodzice, wsparci przez samorząd, dietetyków i Sanepid. Pomysłodawcy podkreślają, że odżywianie ma duży wpływ na wyniki w nauce i zachowanie uczniów.
W tym roku szkolnym robienia "zdrowych kanapek" będą się uczyć tylko uczniowie "siódemki". Ale w przyszłym ma być rozszerzony i trafi do innych szkół. Dodatkowo w jego ramach jest też szkolenie z czytania etykiet na opakowaniach, żeby dzieci i młodzież mogli rozpoznawać czy dany produkt jest zdrowy.
Jacek Marciniak/as/szym