"Wspólny stół" to restauracja, którą prowadzi spółdzielnia o tej samej nazwie. Spółdzielnia współpracuje z Fundacją Pomocy Wzajemnej "Barka". Restauracja mieści się na poznańskiej Śródce. - W kuchni pracuje pięć pań z Fundacji, które przez rok przygotowywały się do pracy na warsztatach gastronomicznych. "Wspólny stół" ma łączyć różne środowiska, mamy panie, które z różnych przyczyn wypadły z rynku pracy i miały trudne życie. Wspieramy się produktami z naszego gospodarstwa - mówi prezes Spółdzielni "Wspólny stół" Bartosz Pawlak.
Gospodarstwo zaopatrujące restaurację działa w Chudobczycach koło Międzychodu. Pracuje tam 70 ludzi - często po wyrokach, bezrobotnych i uzależnionych. Hodują owce, kozy i warzywa. - Specjalizujemy się w kuchni polskiej, są m.in. burgery z jagnięciną z Chudobczyc, będzie schab ze świni złotnickiej, a dla wegetarian kotlet z kalafiora - mówi Bartosz Pawlak ze Spółdzielni "Wspólny Stół".
Spółdzielnia - na wyposażenie lokalu - dostała pieniądze z Europejskiego Funduszu Społecznego.