NA ANTENIE: I NEED YOU (2021)/JON BATISTE
Studio nagrań Ogłoszenia BIP Cennik
SŁUCHAJ RADIA ON-LINE
 

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

Publikacja: 15.08.2013 g.16:25  Aktualizacja: 15.08.2013 g.18:03
Poznań
Bambrzok i tatar mają być przebojami Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który w czwartek rozpoczął się w Poznaniu. Impreza ma inspirować nasze podniebienia do poszukiwania nowych pomysłów w kuchni.
festiwal dobrego smaku 2011 02 - Wojciech Chmielewski
/ Fot. Wojciech Chmielewski

Pierwszy dzień Festiwalu Dobrego Smaku przyciągnął na Stary Rynek tłumy widzów. Na 120 stoiskach znalazły się specjały z Polski i zagranicy - od chałwy po wędliny i nalewki. Trudno się zdecydować, czego spróbować najpierw.

Obok produktów z zagranicy i polskich gór są wielkopolskie wyroby - np. kiełbasa smalec i buraczki z jabłkiem z Leszna i okolic, czy pierniki z podpoznańskich Owińsk. Festiwal przyciągnął prawdziwych smakoszy hołdujących zasadzie "smacznie, ale nie za dużo". Niektórzy goście imprezy żałowali, że tych smakołyków nie można kupić w Poznaniu na co dzień.

___

Widać, że nasze przyzwyczajenia kulinarne się zmieniają. Coraz więcej osób chce jeść mniej, ale zdrowiej. Zapchanie żołądka to nie cel sam w sobie. Ważne, by konsumpcja dostarczała niezapomnianych wrażeń. Jak to zrobić? Rozmawialiśmy z uczestnikami poprzednich edycji Festiwalu Dobrego Smaku oraz z organizatorem imprezy Wojciechem Lewandowskim i starostą poznańskim Janem Grabkowskim. Festiwal potrwa do niedzieli na Starym Rynku. Program można znaleźć tutaj.

Dodajmy, że bambrzok to placek ziemniaczany z cebulą i boczkiem.

http://radiopoznan.fm/n/
KOMENTARZE 1
lekarz sokołowski 17.08.2013 godz. 16:58
najlepsza jest kuchnia prawdziwych żydów bo oni nie wierzą tylko obcują z bogiem wierzyć można w harego potera a boga trzeba się ciągle uczyć psychiatria nadal morduje ofiary holocaustu to zbrodnia ludobójstwa lekarz sokołowski ogrodowa 16 nowy tomyśl 64-300 pl szukam partnerki chcę dzieci