To impreza przede wszystkim dla wielbicieli kuchni tradycyjnej i regionalnej, bo prezentowane są wyroby, których nie można kupić w supermarketach. "Każde województwo przygotowało unikatowe wyroby oryginalne" - mówi wiceprezes MTP Tomasz Kobierski.
Na stoisku Mazowsza można degustować np. smalec i masło z papryką, Pomorze kusi specjałami kaszubskimi, a Opolszczyzna - krupniokiem dolnośląskim.
"Wielkopolskie stoisko jest największe - swoje produkty pokazuje 46 wystawców" - mówi wicemarszałek Wielkopolski Krzysztof Grabowski.
Targi Smaki regionów to także warsztaty kulinarne i występy zespołów folkorystycznych. Będą też wręczone medale dla najlepszych produktów regionalnych i certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Wstęp na Smaki Regionów jest bezpłatny, impreza potrwa do wtorku.
Aleksandra Włodarczyk/mk