NA ANTENIE: 01:00 Klasyka muzyczna II/
Studio nagrań Ogłoszenia BIP Cennik
SŁUCHAJ RADIA ON-LINE
 

Wielka Sobota - święcenie potraw

Publikacja: 19.04.2014 g.10:50  Aktualizacja: 26.10.2015 g.12:51
Poznań
W Wielką Sobotę wierni Kościoła katolickiego święcą pokarmy, które spożyją w niedzielę w czasie śniadania wielkanocnego.
swieconka 2 - Magdalena Konieczna
/ Fot. Magdalena Konieczna

W kościołach będą dziś tłumy ludzi ze święconką. - Koszyki wprawdzie nie są identyczne, ale niektóre elementy święconki nie zmieniają się. Zawsze jest w nich chleb, baranek z masła, mała babka, sól, szynka, często chrzan - mówią księża.

W święconce bardzo ważne są jaja - symbolizujące nowe życie - przynoszone do kościołów często w formie pisanki.

Obrzęd błogosławienia pokarmów był znany w Kościele Wschodnim i Zachodnim już ponad tysiąc lat temu - w VIII wieku. W Polsce pojawił się 500 lat temu. Początkowo święcono wyłącznie baranka, później także mięso, jaja, ser, ryby oraz liczne przyprawy i zioła.

W poznańskich oprócz poświęcenia pokarmów można się także wyspowiadać. Np. w Poznaniu, w kościele Dominikanów czy też w katedrze spowiedź jest możliwa do godziny 17.00.

http://radiopoznan.fm/n/
KOMENTARZE 1
maja 20.04.2014 godz. 00:30
ŻYCZĘ WSZYSTKIM
Uśmiechniętych Świąt i
Wesołych JAJek od Szczęśliwych Kurek i Uradowanych Gospodarzy .
Albo wszystko na odwrót - jak Kto woli .
.
maja - p. Tadka
.