NA ANTENIE: IT'S A BEAUTIFUL DAY/MICHAEL BUBLE
Studio nagrań Ogłoszenia BIP Cennik
SŁUCHAJ RADIA ON-LINE
 

Zatrucia przez jaja z Wielkopolski?

Publikacja: 21.10.2016 g.23:31  Aktualizacja: 21.10.2016 g.23:34
Poznań
Przyczyną zatruć w kilku unijnych krajach prawdopodobnie są jaja wyprodukowane na jednej z wielkopolskich ferm - podaje Główny Inspektorat Weterynarii.
Ferma kurza - jaja - Wojciech Chmielewski
/ Fot. Wojciech Chmielewski

Służby prowadzą dochodzenie epizootyczne mające ustalić przyczynę ewentualnego pojawienia się w nich salmonelli. Monitorowana jest grupa ferm, w których istnieje ryzyko występowania tej bakterii - wyjaśnia zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

"To, co zostało już zrobione to zamknięcie możliwości dystrybucji z ferm podejrzanych o zakażenie salmonellą i zakładu pakowania jaj. Pobrano też próbki do badań ze wszystkich monitorowanych ferm. Dodatkowo, wycofywane są z rynku partie jaj mogące wzbudzać podejrzenie co do zakażenia" - informuje zastępca GLW.

Seria jaj, którymi zatruli się zagraniczni konsumenci, prawdopodobnie nie była dostępna w kraju - dodaje Krzysztof Jażdżewski. "Mówimy o nich w wypadku wysyłki do Holandii, Belgii i Chorwacji" - wskazuje.

Polskie służby są w stałym kontakcie z urzędami weterynaryjnymi trzech krajów, do których wysyłano jaja. Informacje przekazywane są również do Komisji Europejskiej.

Polscy producenci jaj i drobiu należą do ścisłej europejskiej czołówki. Zarówno w kwestii produkcji jak i eksportu tych produktów.

Salmonella to bakteria mogąca wywoływać po konsumpcji zatrucie pokarmowe. Może też doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.

Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/Michał Fedusio/dj/jb

http://radiopoznan.fm/n/iwTX6G
KOMENTARZE 5
kacha 26.10.2016 godz. 19:35
Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella opiera się na piciu kawy.
w temacie 23.10.2016 godz. 21:56
tym razem specjalnie do Hetmana. Niestety się mylisz. Żeby Ci oczy otworzyć to np. na jednej z ferm w połowie tego
roku 20 kurników po 10 000 kur zostało zlikwidowanych z powodu stwierdzenia zakażenia. Jaja szły na europę. w setkach tysięcy sztuk dziennie. To nie jedyny przypadek a raz zakażony slmonellą człowiek jest nosicielem całe życie. Teraz rozumiesz problem czy jeszce nie bo jak ci mało to zwróć uwgę czy w siecówkach jaja są w chłdziarkach czy na hali sklepowej.
hetman 23.10.2016 godz. 10:46
Prawda wygląda tak,że polska żywność bije na głowę ceną i jakościa żywność z innych krajów. Owe zachęcone ruskim przykładem wymyslają co im tylko wyobrażnia podpowie by wyeliminować konkurencję. Nie dajmy się zwariować.
w temacie 22.10.2016 godz. 21:25
ta konkluzja się nasuwa się nie w tę stronę jak powinna. Problem tkwi w skuteczności ralizacji Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella u drobiu no i warto to poczytać osstatni raport NIK. I teraz konkluzja się nasunie taka jak powinna.
KONKLUZJA 22.10.2016 godz. 15:53
Cyt:"Polscy producenci jaj i drobiu należą do ścisłej europejskiej czołówki. Zarówno w kwestii produkcji jak i eksportu tych produktów." - Nie wiem jak Państwu, ale mnie to zdanie daje wiele do myślenia. Nasuwa nawet..konkluzję.